www.fretki.org.pl

fretkorum - i wszystko jasne ;)
Teraz jest 07-09-2010 18:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [Czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Figo - wychowanie
PostNapisane: 06-03-2010 13:25 
Zaglądacz
Zaglądacz

Witam!
Może zaczne od tego ze kupilam Figo w sklepie zoologicznym...to moja pierwsza fretka, cwaniaczek ma teraz 8 miesiecy a ja jestem zdesperowana i mysle nad oddaniem go. Fretka nie dosc ze nie zalatwia sie do kuwety tylko obok(robi mi na zlość) to puszcza straszliwie śmierdzace boki,nie mozna wysiedziec w pokoju a tym bardziej cos zjesc, smród jest nie do zniesienia,mysle ze ma ruje. Umówiłam go juz na kastracje i podobno likwiduje tylko 30% smrodu;/a czy po kastracji tez bedzie puszczał bąki? ja niewiem jak ludzie radzą sobie z takimi zwierzakami w domu bo w tej chwili to mnie przerasta. Bardzo sie do niego przyzwyczailam i on lata za mna jak za matką,jest u mnie 5 miesiecy. Dodam ze figo ma ogromna super wypasiona klatke Ferplasta(large) oraz ma caly czas dostep do jedzenia. Prosze o rade odnosnie kuwety(ma w tej chwili narozna) oraz jak zwalczyc ten przerazliwy smród!?no i najwazniejsze czy go oddac w dobre ręce? skoro sobie z nim nie radze... ;( proszę o inteligentne porady.

Ostatnio edytowano 06-03-2010 13:57 przez Agulec, łącznie edytowano 1 raz
zmieniłam temat - słowa POMOCY używamy tylko w nagłych wypadkach

Tytuł: Re: Pomocy :( !
PostNapisane: 06-03-2010 13:30 
Fretkoświr
Fretkoświr
Kobiety
F.A.A.

fretki: Rene ,
Dante ,Franka ,Rufi (Rufusowy) ,Nuna , Fatima ( Fatka ) , Tosiek

Misia[*] Moja Misia
Po kastracji zapach jest mniej intensywny ,ja bym powiedziała ,że nawet dużo mniej..
Co mały je??

PostNapisane: 06-03-2010 13:35 
Fretkoaktywny
Fretkoaktywny
F.A.A.

fretki: Rysia Lwie Serce & Nils Czatownik

Miśko-Pyśko w Krainie Wiecznych Łowów
Kup może większą kuwetę (za narożnymi fretki raczej nie przepadają). A poza klatką ma jakieś kuwety?

PostNapisane: 06-03-2010 13:47 
Nowicjusz
Nowicjusz

fretki: Manfred zwany kotkiem, smierdziuchem, małpiatką, frytką,łiłi, dzikim, grubym, maniutkiem
Daj mu szanse, cierpliwosc i milosc = sukces. Ja zmienilam kuwete z naroznej (bo juz za mala byla , moze w tym tkwił problem ) na taką http://www.fretka.pl/product.php/1,1562 ... retek.html jest duza i dzieki temu mam 100% kuwetkowego freciszona w klatce. Warto tez miec dodatkową kuwete poza klatką. Powodzenia

PostNapisane: 06-03-2010 13:54 
Fretkomaniak
Fretkomaniak
Kobiety

fretki: Zibi, Rajan, Masza, Sonia, Pipi, Pucela, Wasyl, Oksana, Sasha, Edek, Cherry i Manta Maluchy:2008: Lovii, Izy, Ignac,Ivo; 2009: Szejk; 2010: Chips, Vip, Verona, Vanillia Muffin, Vega; Kuna: NA WOLNOŚCI
W narożnej dorosły samiec się nie mieści.
Z tymi bąkami to może ma jakiś problem? Zdrowa fretka nie puszcza bąków cały czas i nie jest to tak uciążliwe. Smród jest chwilowy. Innym problemem może być zapach samego samca w rui i jego znaczenie terenu.
Jednak jeśli nie radzisz sobie z zapachem to faktycznie oddaj w dobre ręce freciaka.

http://www.diamondferrets.cba.pl/GALERIA2/ Zdjęcia moich fretek

PostNapisane: 06-03-2010 14:04 
Fretkoaktywny
Fretkoaktywny
Kobiety
F.A.A.

fretki: Milo-Panna Migotka, Kizia Paluszanka i kot Tyciek-Tycjan Tuptalski
1 prośba do moda o jakiś bardziej cywilizowany tytuł
2. figofago nie piszemy tytułów w stylu "pomocy"
3. tu na forum jest masa informacji i kastracji, o zapachu, o kupach poza kuwetą używaj opcji szukaj
4. skoro freciak gania za tobą jak za matka to raczej nie ma mowy o byciu złośliwym. postaw kuwetę tak gdzie kupsa (moja Kizia robi kupy do kuwety stojącej w jednym rogu łazienki, jak postawię kuwetę gdzieś indziej to i tak idzie w ten jeden róg nawet jak tam nie ma żwirku) czyli dokładnie w tym miejscu, może żwirek jest nie taki jak chce fretka, możesz kupić neutralizator zapachów do zmiany nawyków i psikać obok kuwety. bąki są naturalne możesz zmienić jedzonko, po wołowince u nas jest lepiej niż po indyczku. sterylizacja pomaga w zapachu,
może kuweta jest za mała (freciak - chłopak to często kawał byka) albo ma zły kolor (brzmi zabawnie ale tak bywa )
a czy twoja fretka tylko śpi w klatce czy mieszka w niej prawie na stałe. może potrzebuje więcej spacerów aby się wyszaleć
5. wszyscy jesteśmy inteligentni a niektórzy maja na to Mensańskie papiery :offtopic:
6. jeżeli podejmiesz jednak ostatecznie decyzję o oddaniu to bardzo proszę o kontakt na PW lub kontakt na stronie http://www.spf.org.pl nie oddawaj bez poważnej rozmowy, bez zastanowienia i broń boże na allegro czy innych aukcjach. Pamiętaj, że zawsze możesz liczyć na pomoc forumowiczów

Tytuł: Re: Figo - wychowanie
PostNapisane: 06-03-2010 15:32 
Zaglądacz
Zaglądacz

Figo ma kuwete poza klatka ale sporadycznie w nia robi...ostatnio zauwazylam jak jezdzi podwoziem po podlodze i oznacza moczem;/ wiekszosc czasu siedzi w ktatce i spi,ale pare razy dziennie go wypuszczam.Teraz idzie wiosna wiec bede chodzila z nim na spacery. Kuwete a raczej przed nia sprzatam caly czas,probowalam smarowanie octem,neutralizatorem i nic. Ciagle robi przed kuweta. Faktycznie moze lepiej jakby mial prostokatna,ale problem w tym ze jemu sie niechce nawet wchodzic do niej;/ Ogolnie jest zdrowy,badal go weterynarz,mam nadzieje ze ten smrod ustapi chociaz troche po kastracji...mam pytanie czy w czasie trwania ruji juz po kastracju np. za rok tez bedzie tak smierdzial i puszczal bąki?

PostNapisane: 06-03-2010 16:13 
Modefretorzy
Modefretorzy
Kobiety
F.A.A.

fretki: ToFF, Vuko, Jugo vel Trzeci i księżniczka Bora:)
Kuweta prostokątna będzie na pewno wygodniejsza i freciak chętniej będzie z niej korzystał. Nie ma jednak pewności, że przestanie załatwiać się obok kuwety, jest to raczej mało prawdopodobne :twisted: Moje raz robią do kuwety, a raz obok, taki urok fretki.
Po kastracji zapaszek ustąpi i Figo nie będzie obsikiwał wszystkiego, co widzi na swej drodze ;) A bąki to zupełnie inna sprawa, mogą pojawiać się często...

PostNapisane: 06-03-2010 16:14 
Fretkoaktywny
Fretkoaktywny
F.A.A.

fretki: Rysia Lwie Serce & Nils Czatownik

Miśko-Pyśko w Krainie Wiecznych Łowów
Śmierdzieć aż tak nie będzie, ale bąki to już nie wina rui, jeśli są bardzo częste, to wskazuje raczej na jakieś problemy z brzuszkiem. Po kastracji przestanie też znaczyć teren.
A co on je?

PostNapisane: 06-03-2010 17:28 
Fretkociekawski
Fretkociekawski

fretki: Mailo, Zuzia i Psiak vel. Rudy
figofago napisał(a):
Witam!
Fretka nie dosc ze nie zalatwia sie do kuwety tylko obok(robi mi na zlość) to puszcza straszliwie śmierdzace boki,nie mozna wysiedziec w pokoju (...) smród jest nie do zniesienia (...) ja niewiem jak ludzie radzą sobie z takimi zwierzakami w domu bo w tej chwili to mnie przerasta (...) jak zwalczyc ten przerazliwy smród!?no i najwazniejsze czy go oddac w dobre ręce? skoro sobie z nim nie radze... ;( proszę o inteligentne porady.

Ja tak sobie myślę, że może odpowiedz szczerze (głównie sobie) na pytanie ile wiedziałaś na temat fretek przed jej zakupem? Czy czytałaś o nich wystarczająco dużo żeby być pewnym, że takiego właśnie zwierzaka chcesz mieć w domu? Wiem, że na smród i bąki nikt nie jest w stanie się przygotować, ale fretka jest zwierzakiem którego nie powinno się brać ot tak sobie, bo ma śliczny pyszczek itp itd.
Może gdybyś przed zakupem poczytała trochę i poszperała w internecie na temat fretek dobrze byś się zastanowiła nad ich posiadaniem. Fretka to specyficzne zwierzątko, ma swój zapach, swoje nawyki, których czasem nie sposób oduczyć (pomimo próśb i gróźb :) ) i, albo się do tego przyzwyczaisz, albo nie. Po kastracji smród zapewne trochę zniknie, ale jej naturalny zapach pozostanie. To też nie pies, którego można nauczyć wszystkiego :D Musisz zaakceptować ogonka takim jaki jest, bo jego natury nie zmienisz, albo poważnie pomyśleć na dobrym opiekunem, bo jeśli cię to, aż tak bardzo drażni nie wiem czy warto żebyście się obie męczyły :(

PostNapisane: 06-03-2010 17:44 
Zaglądacz
Zaglądacz

Figo je sucha karme, ogórka i codziennie 1 jajko przepiórcze(tak mi zalecil weterynarz) miesa surowego zbytnio niechce jeść, nawet zaczełam mu gotowac ale takiego tez niechce ,indyczego to juz w ogóle. Daje mu malt-paste, czasami tez mu daje kawalek jablka ,gruszki. Postaram sie byc bardziej cierpliwa dla niego,bo naprawde chcialabym zeby zemna został.
Dziekuje wszystkim za porady ;)

PostNapisane: 06-03-2010 17:54 
Fretkociekawski
Fretkociekawski

:clap: :clap: :clap:
No to w takim razie trzymam kciuki :mrgreen:

PostNapisane: 06-03-2010 18:09 
Fretkociekawski
Fretkociekawski

fretki: Luna moja Gwiazdeczka, Bartuś vel Rumburak i dojrzewająca decyzja do trzeciego ogonka.
Inne zwierzęta: Agamy brodate, Gekony lamparcie, Węże zbożowe i tymczasowo wszystkie inne istoty potrzebujące pomocy...
Figofago zamiast kuwety - miska. Mój samcolek nie chciał załatwiać się do kuwety. Fretki przeważnie załatwiają się w rogach klatki, więc położyłam tam papierowy ręcznik. Bez problemów się tam załatwiał. Okazało się, że problemem było wchodzenie do kuwety a nie to, że np. robił to złośliwie. W domu miałam już kolekcję kuwet i żadna się nie sprawdziła w 100% Kupiłam więc w sklepie gospodarstwa domowego zwykłą plastikową miskę (prostokątną). Lutownicą wycięłam jeden bok. Zostawiłam tylko 2-3cm żeby mocz nie wypływał. W pozostałych bokach wysokość nie ma znaczenia a nawet lepiej, jeśli są wysokie. Frety często opierają się tylnymi o boki i jeśli są za niskie to kupa ląduje nie tam gdzie trzeba. Nie używam też żadnego żwirku - kładę tam kawałek papierowego ręcznika.
Ruda wszystkiego nie da się przewidzieć. Czytanie to nie wszystko. Mój samiec nie miał jeszcze rui. Co z tego, że czytałam o smrodku w tym okresie? Przecież kupując fretkę nie zawsze masz możliwość powąchać jak śmierdzi samiec w rui. Dla mnie nie przeszkadza zapach fretki czy nawet bąki, ale nie mogę mieć pewności, że będę mogła wytrzymać zapach samca w rui.

PostNapisane: 06-03-2010 19:38 
Fretkoaktywny
Fretkoaktywny
Kobiety
F.A.A.

fretki: Milo-Panna Migotka, Kizia Paluszanka i kot Tyciek-Tycjan Tuptalski
I jeszcze warto popracować nad zmianą diety ta opisana przez Ciebie nie jest najlepsza. Rozumiem, ze fretka nie chce jeść surowego ale fretka to mięsożerca. Nie wszystko co lubi jest dla niej zdrowe. Postaraj sie zmienić nawyki żywieniowe, nie będzie to łatwe. trzeba tygodni a nieraz miesięcy aby przekonać uparciucha do nowego jedzenia.
o tym co fretko powinny jeść znajdziesz tu http://wortal.fretki.org.pl/index.php?module=Strony&func=display&pageid=37

PostNapisane: 06-03-2010 19:59 
Fretkociekawski
Fretkociekawski

Ruda1701 napisał(a):
Wiem, że na smród i bąki nikt nie jest w stanie się przygotować

:lol: :D :lol: :D :lol:

-- dodano: 06-03-2010 19:03 --

To a propos tego:

kajaska napisał(a):
Ruda (...) wszystkiego nie da się przewidzieć.(...) Co z tego, że czytałam o smrodku w tym okresie? Przecież kupując fretkę nie zawsze masz możliwość powąchać jak śmierdzi samiec w rui.

PostNapisane: 08-03-2010 16:19 
Fretkociekawski
Fretkociekawski
Kobiety

fretki: Giorgia&Fred
Jaką suchą karmę podajesz???Surowizna to podstawa choć sa wyjątki gdzie ogony żyją na suchym ale skoro troche jada to może podaj z dodatkiem oliwy(moje w taki sposób uwielbiają)Ja bym jeszcze ograniczyła jajka do 1,2 w tyg.i zrezygnowała z gruszki która może wzdymać brzusio.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [Czas letni (DST)]